İnsanın Allah ile iletişim yollarından biri duadır. Dua kelime olarak, çağırmak, seslenmek, dilemek, yardım isteğinde bulunmak gibi anlamlara gelir. Kavram olarak, insanın Allah’ın yüceliği, büyüklüğü karşısında ona sığınması, şükretmesidir.
Dua, insanın Allah’a sığınmasının, ona teslimiyetinin göstergesidir. Duanın temel amacı, insanın Allah ile bağ kurmasıdır. Dua eden bir insan, Allah’tan bağışlama diler. Bir insan dua ederken Allah ile duygu ve düşüncelerini paylaşır. Ona olan bağlılığını güçlendirir. Bu şekilde, Allah ile samimi bir iletişim kurar.
Dua yalnızca Allah’a yapılır. O’nun dışında hiç bir varlığa dua edilmez. Dua ederken Allah’a hiç kimse aracı kılınmaz.
Bir müslüman sadece sıkıntılı ve zor durumlarda olurken Allah’a dua etmez. Hangi durumda olursa olsun müslüman dua etmeyi bilmelidir. İster bollukta ister yoklukta olsun müslüman, her an Allah ile iletişim halinde olmalıdır.
Dua ederken sadece kendimizi düşünmemeliyiz. İşgal altında olan müslümanlara, işkence gören müslümanlara ve her türlü zorluklara göğüs germeye çalışan müslümanları da unutmamalı, onlara da dualarımızda yer verebilmeliyiz. Onların da bu davada, bizim yoldaşlarımız, kardeşlerimiz olduğunu hatırlamalıyız ve onların da iyiliğini istemeliyiz.
Yazımıza Rabbimizin kitabındaki şu ayetle son verelim:
‘’Kullarım sana beni sorduklarında bilsinler ki şüphesiz ben yakınım, bana dua ettiğinde duacının dileğine karşılık veririm. Şu halde benim davetime gelsinler ve bana iman etsinler ki doğru yolu bulalar.’’ (Bakara 186)